Blog over creativiteit

Bij kinderopvang denkt u misschien aan gezellig spelen met de kinderen in de opvang, maar er komt veel meer bij kijken. Bij Stichting Kinderopvang Noordoostpolder geven we u graag een kijkje in de keuken. In deze blog laten we een specialist aan het woord die bijdraagt aan de professionaliteit van onze kinderopvangorganisatie. Deze keer is dat Hilma Kleefstra. Ze werkt al jaren op de bso van Het Kinderpaleis in Emmeloord en vertelt waarom creatieve vorming belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Hoe stimuleer je de ontwikkeling?

Voordat ik als pedagogisch medewerker begon, heb ik de opleiding docent handvaardigheid en textiel gevolgd. Naast mijn werk bij SKN ben ik nog steeds dagelijks creatief bezig, zoals met schilderen en het ontwerpen en verkopen van sieraden. Bij de ontwikkeling van kinderen speelt creativiteit een belangrijk rol. Vanuit mijn passie stimuleer ik kinderen om nieuwe dingen te bedenken, te experimenteren met materialen, te kleuren, knippen, plakken, zagen en timmeren. Knutselen ondersteunt in belangrijke mate het ontwikkelingsproces van kinderen. Ik word vooral heel blij als kinderen veel plezier beleven aan het knutselen en hun kunstwerk vol trots mee naar huis nemen.

Zelfvertrouwen en motoriek

Als kinderen zelf iets maken, kan dat hun zelfvertrouwen vergroten. Vooral als anderen enthousiast op hun werk reageren, groeien ze emotioneel. Geeft u uw kind een compliment of zorgt u dat het werk thuis een mooie plek krijgt, dan voelt uw kind zich gewaardeerd en daar groeit het van.

Kinderen die lekker met hun handen in de klei zitten, knippen, tekenen, schilderen of scheuren, oefenen tegelijk hun motorische vaardigheden. Daar hebben ze in het dagelijks leven ook plezier van. Bovendien leren ze zich door knutselen te concentreren. Sommige kinderen gaan zelfs helemaal op in hun werk. Het mooie is dat ze hierdoor spelenderwijs hun focus verbeteren en hun concentratieboog vergroten.

‘Knutselen ondersteunt in belangrijke mate
het ontwikkelingsproces van kinderen’

Activiteitenkalender

SKN werkt met een activiteitenkalender. Het jaar is verdeeld in verschillende thema’s en veel activiteiten sluiten daarop aan. Dat geldt dus niet alleen voor knutselen, maar ook voor activiteiten die zijn gericht op de ontwikkelingen ‘creatief bouwen & techniek’, ‘muziek, dans, spel & taal’, ‘natuurbeleving’ en ‘sport & beweegspel’. Een thema geeft kinderen duidelijkheid en rust. Bovendien kan een thema voor verbreding en verdieping van dat onderwerp zorgen. Elke bso en elk kinderdagverblijf geeft zelf invulling aan de activiteiten en daardoor kunnen de pedagogisch medewerkers die zo goed mogelijk afstemmen op de kinderen die de locatie bezoeken.

Out of the box

Zodra ik bij de bso verschillende materialen op tafel leg, beginnen de kinderen al enthousiast na te denken over wat ze ermee kunnen doen. Ze leren keuzes en combinaties maken, bedenken oplossingen en vergroten zo hun vindingrijkheid. Regelmatig organiseer ik workshops of bedenk ik een activiteit voor een langere periode en dan werken ze wekenlang aan hetzelfde project. Ze mogen dan bijvoorbeeld op de naaimachine of gaan iets timmeren. Het is mijn taak om de kinderen veel zelf te laten doen, zodat ze nieuwe dingen leren en daarmee hun zelfredzaamheid vergroten. Er gaat ook weleens wat fout, maar daar leren ze het meest van.

Het allerbelangrijkst van creatief bezig zijn, is natuurlijk het plezier dat de kinderen erin hebben. Ze kunnen zich ermee uitdrukken (zelfexpressie) en mogen dingen proberen. Ook kunnen ze leren dat ze door creatief bezig te zijn, kunnen ontspannen. Samen iets creatiefs maken, is dus gezellig, ontspannend, het bevordert allerlei ontwikkelingen én het schept een band. Ik kan het iedereen aanraden!