Voedingsbeleid

SKN vindt het belangrijk om kinderen gezonde voeding aan te bieden en dat zij gezond (leren) eten. Gezonde en evenwichtige voeding vormen de basis voor een goede en sterke gezondheid. Wie zich goed gezond voelt, heeft optimale omstandigheden om zich te ontwikkelen.

Ons voedingsbeleid is gebaseerd op adviezen van het Voedingscentrum en het consultatiebureau. Gezond eten betekent volgens het Voedingscentrum dat je veel verschillende dingen eet en dat je op vaste momenten iets eet en drinkt.

Er wordt op vaste momenten gegeten. We eten met elkaar aan tafel. De tafel wordt uitnodigend gedekt, zo mogelijk samen met de kinderen. Er wordt vers en gevarieerd eten en drinken aangeboden. Onze voedingsmiddelen bevatten zo veel mogelijk goede vetten en er wordt minimaal gebruik gemaakt van zout en suiker. Wanneer kinderen hier aan toe zijn, leren zij hun eigen brood te smeren. Ze kiezen hun eigen broodbeleg en worden gestimuleerd om met het beleg te variëren en verschillende soorten te proeven.

Met het geven van voeding houden wij rekening met de culturele achtergronden van de kinderen, met diëten en met allergieën. Ouders geven zelf de voeding voor hun kind mee als er sprake is van een dieet of een allergie.

De pedagogisch medewerkers eten mee aan tafel. Naast hun begeleidende rol zijn zij ook een voorbeeld in gezonde eetgewoonten.

Bij de baby’s houden we rekening met hun individuele schema. Moeders kunnen zelf hun baby komen voeden en anders borstvoeding meegeven. De flesvoeding die op het kinderdagverblijf wordt gegeven is Nutrilon 1 of 2.

Dagelijks wordt er fruit aangeboden. Kinderen vanaf zes maanden krijgen (in overleg met de ouders) een fruithapje (van vers fruit) of stukjes fruit aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat kinderen fruit zien, voelen en ruiken.

Op het kinderdagverblijf wordt ’s ochtends fruit gegeten. Fruit stilt de honger, maar vult niet. De tijd tussen fruit eten en de lunch is kort en wordt daarom gezien als het meest geschikte moment van de dag. Bij de BSO is het fruitmoment na schooltijd.

Als traktaties zien wij graag kleine traktaties die weinig calorieën bevatten. De aangeboden traktatie vervangt een tussendoortje, maar niet het fruitmoment. Het aanbieden van snoep op het kinderdagverblijf gebeurt incidenteel, bijvoorbeeld tijdens het Sinterklaasfeest. Bij de BSO bij speciale gelegenheden zoals uitstapjes en feestjes.

Op enkele kinderdagverblijven is het mogelijk dat de kinderen een warme maaltijd eten.

In de Gastouderopvang hebben de gastouders het advies gekregen tijdens de opvang van hun gastkinderen gebruik te maken van de richtlijnen zoals beschreven in ons voedingsbeleid.

In deze verkorte versie van het voedingsbeleid staat wat wij belangrijk vinden. Een uitgebreide versie kunt u opvragen bij de teamleider van de locatie van uw kind of de teamleider van het gastouderbureau.