De Beweegcoach

Bij kinderopvang denkt u misschien aan gezellig spelen met de kinderen in de opvang, maar er komt veel meer bij kijken. Bij Startpunt / SKN geven we u graag een kijkje in de keuken. In deze blog laten we een specialist aan het woord die bijdraagt aan de professionaliteit van onze kinderopvangorganisatie. Deze keer is dat de beweegcoach op het kinderdagverblijf. Marjolein Popken is beweegcoach op kinderdagverblijf De Kindertuin in Emmeloord. Marjolein geeft inzicht in het belang van bewegen voor de ontwikkeling van kinderen.

 

Kinderen meer laten bewegen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen bij Nederlandse kinderdagverblijven te weinig bewegen, terwijl bewegen goed is voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Het helpt om botten en spieren te ontwikkelen en voorkomt dat kinderen overgewicht krijgen. Daarom heeft Startpunt / SKN op elk kinderdagverblijf een beweegcoach. Een belangrijke taak van mij als beweegcoach is beweegactiviteiten organiseren en mijn collega’s stimuleren om met de kinderen beweegactiviteiten te doen. Doordat ik me heb verdiept in bewegen en hoe de hersenen werken, kan ik het belang van bewegen beter uitleggen aan de andere pedagogisch medewerkers. Hoe enthousiaster ik ben, hoe meer zij dat ook worden. Van bewegen hebben we een vast onderdeel in het dagprogramma gemaakt. In deze blog leg ik graag uit welke positieve effecten bewegen nog meer heeft.

 

Slimme kinderen

Wist u dat kinderen slimmer worden als ze al op jonge leeftijd genoeg bewegen? Hersenen moeten bij bewegen van alles tegelijk doen: spieren aansturen, communiceren met de zintuigen en met elkaar. Ze maken hierdoor nieuwe verbindingen aan. Door te bewegen, wordt bloed sneller door het lichaam gepompt en krijgen de hersenen meer zuurstof. Hierdoor verbeteren het concentratievermogen en het geheugen. Bewegen helpt kinderen ook om beter te leren communiceren en samenwerken en het laat de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van kinderen groeien. Verder zorgt bewegen dat het slaaphormoon melatonine beter aan het lichaam wordt afgegeven, wat een positief effect heeft op de slaap en het slaapritme. En bij bewegen komen gelukshormonen vrij, die voor een blij gevoel zorgen. Dit gevoel is verslavend en dat stimuleert om vaker te bewegen.

 

‘Door staand te knutselen of te spelen,

worden beide hersenhelften gestimuleerd’

 

Bewust bewegen

Als beweegcoaches van Startpunt / SKN hebben we een beweegplan opgesteld om daarmee het bewegen op het kinderdagverblijf te stimuleren. Het doel is om 15 tot 30 minuten per dag bewust te bewegen met een beweegactiviteit. Naast bewust bewegen, spelen de kinderen bijvoorbeeld buiten waardoor ze nog meer bewegen. De beweegactiviteiten laten we aansluiten op de thema’s waar we mee werken op de kinderdagverblijven. Bewegen kan zelfs tijdens het voorlezen. We doen dan bijvoorbeeld bewegingen na die de hoofdpersoon in het boek maakt. Met Sinterklaas en de Koningsspelen organiseren we grote beweegmomenten, zoals met een spellenparcours.

 

Sensopathische materialen

Om bewegen aantrekkelijk en uitdagend te maken, hebben we in elk kinderdagverblijf beweegmaterialen, zoals ballen, rackets, loopklossen en zakken voor zaklopen. We hebben ook matten en een balk om het evenwicht te oefenen. Verder bieden we sensopathische materialen aan, zoals ballen met puntjes of gaatjes en stapstenen met verschillende oppervlakken. Soms hebben die materialen felle kleuren of geluid. Bij baby’s zetten we bijvoorbeeld sensopathische ballen in om ze te laten rekken of omrollen. Op die manier stimuleren we bewegen al vroeg. Hoe jonger een kind begint met bewegen, hoe groter de kans dat de hersenen zich ontwikkelen en dat het kind slimmer wordt. We zetten ook weleens een box met sensopathische materialen op tafel. Kinderen kunnen er dan staand mee spelen. Door staand te knutselen of te spelen, worden beide hersenhelften gestimuleerd. We kijken breed hoe we de ontwikkeling van kinderen kunnen stimuleren.