Voorleescoach

Hoe maak je kinderen zelfredzaam?

Als ouder of verzorger heb je er een dagtaak aan: het zelfredzaam maken van je kind. Ook op de kinderopvang besteden we hier veel aandacht aan. We ondersteunen kinderen bij het leren praten, lopen, zelf eten, fietsen, lezen en nog veel meer. Bij SKN hebben we diverse professionals die elk hun eigen aandachtsgebied hebben. Ik ben naast mijn baan als pedagogisch medewerker bijvoorbeeld voorleescoach. Elk kinderdagverblijf van SKN heeft een voorleescoach. Samen met mijn collega’s lezen we de kinderen meerdere malen per dag voor. Als voorleescoach is het mijn taak om collega’s enthousiast te maken voor voorlezen én ik zorg voor een aansprekend boekenaanbod. Ook thuis is het belangrijk om voor te lezen en daarom leg ik in deze blog graag uit waarom voorlezen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

 

Emoties herkennen

Voorlezen zorgt voor ontspanning. Kinderen komen tot rust en wanen zich even in een andere wereld. Bij het voorlezen, geniet ik altijd van de reacties van kinderen, want daardoor merk ik dat ze in het verhaal zitten. Toch is ontspannen niet het enige voordeel van voorlezen. Kinderen ontdekken door verhalen dat er allerlei soorten emoties zijn. In een verhaal zijn de hoofdrolspelers weleens verdrietig, boos of blij en kinderen leren dat ook bij zichzelf en bij anderen herkennen. Dat is belangrijk voor hun sociale ontwikkeling.

 

‘Ik geniet altijd van de reacties van kinderen,

want daardoor merk ik dat ze in het verhaal zitten’

 

Zelfvertrouwen vergroten

Door voor te lezen, ontwikkelen kinderen hun woordenschat. Ze leren nieuwe woorden en als ze die op de juiste manier weten te gebruiken, groeit hun zelfvertrouwen. Een ander element van voorlezen is dat we de wereld van kinderen ermee vergroten. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat een verhaal meerdere kanten kan hebben. Daardoor leren ze zich beter in te leven in anderen en vinden ze manieren om hun eigen situatie te relativeren. Ik vind het altijd mooi om te zien wanneer kinderen een verhaal naspelen. Ze worden dan echt geraakt door het boek en dat is voor mij een bevestiging dat het verhaal aanspreekt.

 

Lezen maakt zelfredzaam

Om voorlezen te stimuleren, zorg ik op ons kinderdagverblijf voor een aansprekende leeshoek met boekjes die goed zichtbaar zijn. Ik zoek boekjes die aantrekkelijk zijn voor de kinderen en voor mijn collega’s en die goed passen bij de thema’s waar we mee werken. Ik houd zelf erg van voorlezen en probeer mijn enthousiasme over te brengen op de kinderen, mijn collega’s én de ouders. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen kinderen stimuleert om zelf te leren lezen. Begrijpend lezen is essentieel om op school goed mee te kunnen komen. Daarom is mijn advies aan u als ouder: ga naar de bibliotheek om een gratis abonnement voor uw kind af te sluiten en kies boekjes die zowel uw kind als uzelf aanspreken. Dat maakt voorlezen voor u allebei leuker. En als u soms niet zo’n zin heeft in voorlezen, bedenk dan dat lezen kinderen verrijkt en heel belangrijk is om uw kind zelfredzaam te maken.